Anuncio

Colapsar
No hay anuncio todavía.

Un català i la parella, primers gais a donar sang al Regne Unit després d'anys prohibit

Colapsar
X
 
  • Filtrar
  • Tiempo
  • Mostrar
Limpiar Todo
nuevos mensajes

  • Un català i la parella, primers gais a donar sang al Regne Unit després d'anys prohibit

    Regne.jpg

    Eren donants actius quan vivien a Barcelona i han lluitat perquè es retirés aquesta discriminació, que encara és present a la majoria de països

    Al Regne Unit, a partir d'aquest dilluns, els gais poden donar sang, coincidint amb el Dia Internacional del Donant de Sang, i la primera parella que ho ha fet ha estat la formada per un català, Oscar Cavero, i un francès, Xavier Arias-Petit.

    Aquesta parella homosexual ha estat la protagonista d'aquest fet històric al Regne Unit, com els presentava la BBC:

    "Els matins" de TV3 ha entrevistat l'Oscar i el Xavier que fa més de 10 anys que viuen a Londres. L'Òscar, barceloní que es declara "de Gràcia de tota la vida", i el Xavier, que és de Saint-Malo, a la Bretanya francesa, van viure a Barcelona, on tots dos eren donants habituals.

    Quan van a anar a viure al Regne Unit els va sorprendre la normativa que no els permetia donar sang, sobretot a l'Òscar.
    "Em vaig disgustar molt, tant que vaig arribar a dir que quan es pogués donar no ho faria. I ara he estat el primer."


    Precisament, l'Òscar i el Xavier treballen al Sistema de Salut britànic, on el Xavier justament treballa per al Departament de Màrqueting per a la donació de sang d'un hospital. A través d'una ONG han participat i seguit molt estretament el canvi: "Va ser important per als dos estar-hi involucrats i ser els primers com a parella", diu l'Òscar.

    Al Regne Unit, fins ara, un home que havia tingut relacions sexuals amb un altre home els tres mesos anteriors no podia donar sang.Un fet quefeia molt difícil la donació de sang per part dels gais. La nova normativa va entrar en vigor dilluns a Anglaterra, Escòcia i Gal·les, i a partir del juliol a Irlanda del Nord.

    Al Xavier no el va sobtar tant la restricció, que també el discrimina a França

    "A França tampoc puc donar sang i mai ho he entès. Sempre m'ha semblat discriminatori dir a una persona que per la seva sexualitat no pot donar sang. Era una qüestió de temps i n'estem orgullosos."


    De fet, la normativa a Espanya és una excepció. Fins ara que s'hi ha afegit el Regne Unit, només hi havia set països a Europa on no es té en compte la condició sexual per poder donar sang; Itàlia, Letònia, Polònia, Rússia i Espanya, a més San Marino i Albània

    Discriminava els homes homosexuals


    L'Òscar recorda que la prohibició rau en l'estigma que sobre el col·lectiu homosexual, va començar als anys 80 i 90 per la SIDA i sobretot sobre els homes, però que actualment ja no té sentit:
    "No era just que en aquests dies que la gent té comportaments sexuals similars els col·lectiu gai estigui deixat de banda. S'havia de fer, ho hem fet i estem molt contents."

    Fins ara, la normativa britànica per donar sang discriminava els homes homosexuals per la seva condició. Ara s'ha modificat el qüestionari previ a la donació, que pregunta el mateix a tothom sense tenir en compte la seva sexualitat.


    Per donar sang al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, com a Espanya, cal omplir un qüestionari previ, on s'alerta que no es pot donar sang si es té la SIDA o anticossos de VIH, o altres malalties com l'hepatitis B o C, si consumeixes drogues per via intravenosa, has tingut relacions sexuals esporàdiques amb parelles ocasionals o exerceixes la prostitució, independentment de la condició sexual de les persones.

    Segons la parella, el canvi ha trigat molt a arribar al Regne Unit, i el Xavier ho atribueix a la fama del banc de sang britànic, d'una banda, perquè "el Regne Unit és el país on la sang és la més segura del món i volien tenir proves científiques que no posessin en risc", i a la diversitat cultural i religiosa del país, de l'altra, i "un canvi s'ha d'anar preparant perquè la gent ho rebi de la manera més positiva", ha dit.

    5.000 donants al dia

    L'Òscar i el Xavier reconeixen que la necessitat continuada de tenir sang per abastir els hospitals per a operacions i emergències també ha empès el canvi, i que el seu gest portarà més donacions.

    "Involucrar la comunitat LGTBI ens ajudarà molt. Facilitarà tenir més sang i sobretot sang d'homes, que és la més necessitada, perquè té menys anticossos", diu el Xavier, que assegura que al Regne Unit es necessiten 5.000 donants al dia.

    També esperen que el canvi al Regne Unit "demostri a altres països que és hora de posar-se al dia i que tothom pugui donar sang per ajudar la comunitat".

    Font:
    https://www.ccma.cat/324/un-catala-i...ticia/3104901/



Trabajando...
X