Anuncio

Colapsar
No hay anuncio todavía.

'L'error de prohibir els sondejos electorals'

Colapsar
X
 
 • Filtrar
 • Tiempo
 • Mostrar
Limpiar Todo
nuevos mensajes

 • 'L'error de prohibir els sondejos electorals'

  'L'error de prohibir els sondejos electorals'
  L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen posicions personals.


  Portada d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA


  La prohibició als mitjans de comunicació de publicar i difondre sondejos electorals durant els cinc dies anteriors al de la votació, establerta a l’article 69.7 de la llei electoral de l’any 1985, suposa una clara limitació de la llibertat d’expressió, impròpia d’una democràcia consolidada com la nostra. EL PERIÓDICO DE CATALUNYA complirà aquesta norma, malgrat que no hi està d’acord. Però és una norma obsoleta, tant, que els nostres lectors poden accedir per internet als sondejos que es publiquin a l’estranger, com els que ja ha anunciat 'El Periòdic d'Andorra'.
  A l'anunciar al públic l'existència d'una enquesta diària en un mitjà estranger no pretenem desafiar les autoritats que vetllen pel correcte funcionament dels processos electorals. Des d'aquestes pàgines hem estat sempre respectuosos i exigents amb les normes que garanteixen les eleccions lliures i la igualtat d'oportunitats. Així, en l'actual campanya, conscients que es produiria una forta bipolarització entre els dos grans partits estatals, PSOE i PP, hem donat espai suficient a altres opcions, de manera que la informació subministrada als lectors fos conseqüent amb el pluralisme polític del qual disfruta la societat catalana.
  Entenem, així mateix, la intenció que al seu dia va guiar el legislador, que era la d'evitar que la difusió de sondejos exercís una influència indesitjable en un electorat poc acostumat a anar a les urnes. Però han passat els anys i els processos electorals s'han succeït en aquest país amb absoluta normalitat. La ciència demoscòpica, per una altra part, ha tingut a la nostra societat un extraordinari desenvolupament. I, finalment, les noves tecnologies de la comunicació --internet, SMS, etcètera-- configuren un marc en què la informació flueix de manera tan instantània com imparable.
  En aquest context, l'actitud paternalista dels que van idear aquesta prohibició apareix avui com una cosa desfasada. No hi ha cap base tècnica per sostenir que la publicació d'una enquesta modifica l'actitud dels electors en una direcció o en una altra. No té tampoc cap fonament que no es publiquin sondejos, però sí que es continuïn fent i quedin per a l'ús exclusiu dels partits, mitjans de comunicació o empreses, d'unes elits que els paguen i poden accedir a una informació que no comparteixen amb el comú dels votants. Tampoc sembla gaire lògic que els sondejos quedin prohibits, però les campanyes electorals continuïn amb el seu habitual bombardeig de missatges propagandístics, molts d'ells excessius, si no demagògics.
  Reclamem, doncs, que les autoritats polítiques modifiquin durant la pròxima legislatura aquest article de la llei electoral. Per a això no falten arguments. I l'últim és que en democràcies sòlides com les de França o els Estats Units no hi ha cap limitació per posar a disposició dels lectors informació com la que per a aquests dies anuncia El Periòdic d'Andorra.
Trabajando...
X