Anuncio

Colapsar
No hay anuncio todavía.

Creu de Sant Jordi a Jordi Petit i Empar Pineda

Colapsar
X
 
  • Filtrar
  • Tiempo
  • Mostrar
Limpiar Todo
nuevos mensajes

  • Creu de Sant Jordi a Jordi Petit i Empar Pineda

    Creu de Sant Jordi a Jordi Petit i Empar Pineda


    El Govern ha acordat avui concedir la Creu de Sant Jordi per la seva tasca en la defensa de la identitat i personalitat de Catalunya, o, més generalment, en el pla cívic i cultural. El Govern ha fet coincidir l’acte de lliurament del guardó durant les dates de celebració de la diada de Sant Jordi, i enguany tindrà lloc el proper dia 21 d’abril al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

    La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 (si bé les primeres distincions no es van donar fins l’any següent) amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.

    Jordi Lozano (Barcelona, 1954): activista del moviment LGBT (Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals), conegut com a Jordi Petit. Pel seu valuós treball, durant tres dècades, en la defensa dels drets d’aquests col[FONT='Verdana', 'sans-serif']·[/font]lectius. Coordinador i portaveu, durant els anys 80, del Front d’Alliberament Gai de Catalunya, també ha estat secretari general de la International Lesbian and Gay Association i ha vinculat el sentit de la seva lluita a l’extensió de totes les llibertats.

    Empar Pineda (Hernani, 1944): dirigent feminista. Per la seva dedicació sostinguda durant tants anys a favor dels drets de les dones, des de l’acció –com a membre ben activa de diverses organitzacions- i la reflexió –com a coautora d’uns quants volums, entre els quals El feminismo que existe. En el pla polític, els anys 70 va ser dirigent destacada del Moviment Comunista de Catalunya.

    La condecoració

    El disseny de la medalla de la creu de Sant Jordi és obra del joier Joaquim Capdevila, guanyador del concurs convocat pel Consell de Disseny de la Generalitat el 1981. Els materials emprats són l’argent i el corall, ambdós lligats a la tradició decorativa catalana. La Creu, com a símbol de Catalunya, és de corall vermell sobre fons de corall blanc, en un marc d’argent, al[FONT='Verdana', 'sans-serif']·[/font]legòric del país.

    La realització té lloc als tallers dels orfebres Capdevila. La Creu pròpiament dita s’inscriu al centre en un rombe que du el corall a l’anvers, i al reves el senyal i la llegenda de la Generalitat de Catalunya i el nom de cada personalitat. La medalla du un cordó trenat de cotó per a ser imposada, i va acompanyada d’una rèplica per dur a la solapa.

    Conjuntament a la Creu, els guardonats reben un diploma acreditatiu on consta la data de la distinció, el nom de la persona i una glossa dels seus mèrits més rellevants reconeguts en el Decret de concessió.

    Enhorabona

    Ben cordialment,
    Jordi Rallo i Casanovas
    President de la Comissió Sectorial de Polítiques LGTB d’ Esquerra.
    [FONT='Calibri', 'sans-serif']http://gltb.blogspot.com/[/font]
    jordirallo@wanadoo.es - jrallo@esquerra.cat - 655 66 88 72
Trabajando...
X