Anuncio

Colapsar
No hay anuncio todavía.

El Parlament aprova tramitar la llei contra l'homofòbia

Colapsar
X
 
  • Filtrar
  • Tiempo
  • Mostrar
Limpiar Todo
nuevos mensajes

  • El Parlament aprova tramitar la llei contra l'homofòbia

    CiU i Cs anuncien esmenes al text i ERC, ICV-EUiA, PSC i CUP aposten per mantenir l'articulat proposat per les entitats LGTB

    El PPC presenta una esmena a la totalitat que ha estat rebutjada per la resta de grups

    El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres iniciar els tràmits en comissió de la llei dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia, la lesfòbia i la transfòbia gairebé per unanimitat. Els diputats del PPC s'han quedat sols defensant la seva esmena a la totalitat que pretenia evitar que la cambra tramités la llei. El text de la norma és el que ja en època del govern tripartit van consensuar les entitats i col·lectius LGTB, i per això ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP s'han compromès a mantenir aquest mateix articulat. CiU i Cs, però, ja han anunciat que presentaran esmenes durant el tràmit per canviar parts del text que considerin que no s'ajusten al que ells consideren que hauria d'incloure aquesta llei.

    La diputada del PPC Dolors López ha estat l'encarregada de defensar l'esmena a la totalitat i la posició dels populars contrària a la llei. Tot i aquesta postura, la popular ha assegurat que el seu grup manté un “gran respecte” pels col·lectius LGTB i “desitja que es garanteixin els seus drets i s'eviti qualsevol discriminació que puguin patir”. Però han remarcat que s'oposen a la llei perquè creuen que la norma “pot estigmatitzar el col·lectiu i perquè ja hi ha el marc legal global que obliga a vetllar per la no discriminació”. “La norma ja hi és, el que cal és fer-la complir”, ha dit, tot assegurant que Espanya és “el país on més garantits estan els drets dels homosexuals”.

    López ha considerat, a més, que la proposició de llei planteja una norma “intervencionista i que contempla com a obligacions qüestions que haurien d'estar com a recomanacions com a molt”. També ha criticat que la llei vulgui incloure atenció sanitària per les persones transsexuals. “En una situació econòmica com la que patim, cal prioritzar i hi ha qui espera mesos per un transplantament del que depèn la seva vida”, ha explicat. Per últim, ha assegurat que la seva esmena a la totalitat era tan necessària pel PPC com per a Unió, els dirigents de la qual, ha dit, “ens han demanat insistentment en privat que la presentéssim per poder pressionar a CDC”.

    Els signants de la llei agraeixen la feina dels col·lectius

    Els quatre grups signants de la llei han començat les seves intervencions agraint la feina feta pels col·lectius i entitats LGTB, per haver consensuat l'articulat i insistit als partits fins haver aconseguit que la proposició passi pel ple del Parlament. Tots han recordat la seva contribució, i PSC i la CUP han fet esment a destacats activistes internacionals que han lluitat contra l'LGTBfòbia personalitzant-ho en Clément Méric, el jove francès assassinat per grups d'ultradreta per homosexual.

    ERC consider la llei una peça clau

    Des d'ERC, la diputada i vicepresidenta del Parlament Anna Simó ha destacat que Catalunya sempre ha estat “un país pioner a Europa en polítiques LGTB i això no ho podem deixar perdre”. “La llei és la peça clau que faltava per emparar les actuacions i donar entitat jurídica”, ha dit, tot recordant que “l'LGTBfòbia encara existeix al nostre país, perquè els avenços no l'han eliminat”.

    El PSC creu que llei obrirà el camí cap a la igualtat

    El diputat i portaveu del PSC, Jaume Collboni ha reconegut també que les “reformes legals han obert el camí per a la igualtat formal”, però ha advertit que “queda molt camí encara per fer” en contra de la discriminació de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. “L'homofòbia implica odi, hostilitat o desaprovació. I el combat LGTB i els canvis legislatius han d'estar complementats per lleis que garanteixin la igualtat material i la lluita contra aquests comportaments homòfobs”, ha defensat per reclamar que “cal una llei com aquesta”.

    ICV creu que encara queda molt pel reconeixement legal dels drets LGTB

    La diputada d'ICV-EUiA Laura Massana s'ha expressat en el mateix sentit, recordant que “queda molt pel reconeixement legal dels drets LGTB”. “Una llei no és una vareta màgica, però per canviar situacions de discriminació calen polítiques que puguin convertir la igualtat legal en igualtat real. I aquesta ho és”, ha sentenciat. Igualment, l'ecosocialista ha criticat que alguns grups no vulguin “atacar el problema” de manera integral i concreta, i optin per “mirar cap a un altre costat”.

    CUP fa una defensa aferrissada del text

    Des de la CUP, el diputat David Fernández ha fet una aferrissada defensa del text i del paper dels col·lectius en la llei, i ha demanat que Catalunya pugui ser “un país pioner que legisli sobre persones LGTB i que avanci contra l'homofòbia”. “Parlem de discriminació, d'odi i de violències. La pedagogia i l'educació en valors que conté la llei són un estri fonamental per a la llibertat sexual i afectiva”, ha sentenciat. Fernández ha acabat la seva intervenció recordant a la transsexual Sònia, que va morir assassinada al Parc de la Ciutadella de Barcelona, i llegint la intervenció en defensa de la lluita contra l'LGTBfòbia que va fer el jutge que va portar el cas en un homenatge a la desapareguda.

    Cs són favorables a la llei però creuen que hi ha “duplicitats”

    Inés Arrimadas, diputada de Ciutadans, ha anunciat esmenes del seu grup a la llei. De fet, ha defensat que el seu partit és favorable a una norma com aquesta, però considera que hi ha “duplicitats” i “organismes nous” que no veuen clars i per això intentaran que se supleixin per “col·laboració i eficiència entre institucions”. Amb tot, ha volgut deixar clar que “si tots coincidim que encara existeix discriminació i coincidim que no volem que hi hagi, hem de posar mesures perquè la igualtat sigui efectiva i real”.

    CiU es platejava una esmena a la totalitat

    L'altra intervenció controvertida l'ha protagonitzat la diputada de CiU Maria Mercè Jou. I és que el seu grup s'havia plantejat presentar una esmena a la totalitat, de la mateixa manera que ho ha acabat fent el PPC. Jou ha admès que a les files del seu grup “hem tingut un debat molt intens sobre quina era la millor manera de tractar la llei” però ha demanat “no malinterpretar” els seus arguments. I és que des de CiU consideren que l'anunci fet per la consellera de Benestar, Neus Munté –que no hi era durant el debat a l'hemicicle–, d'aprovar una llei contra la discriminació ja complia les funcions que la norma debatuda aquest dimecres pretén.

    Malgrat haver acabat decidint permetre el tràmit de la llei i votant contra l'esmena del PPC, CiU ja ha anunciat que “no renunciem a portar endavant la llei integral de no discriminació, i demanem al govern que continuï treballant i presenti el projecte de llei on haurà d'integrar tot el que en aquesta proposició de llei s'inclogui finalment”. “Tenim la voluntat d'esmenar bastants articles, com la creació de serveis integrals o d'un òrgan rector de polítiques LGTB”, ha avançat a mode d'exemple.

    Diputats en peu i aplaudiment als col·lectius LGTB

    En acabar la votació de l'esmena a la totalitat a la llei contra l'homofòbia, els aplaudiments dels representants de col·lectius LGTB presents a l'hemicicle no s'han fet esperar. La resposta dels diputats d'ERC, PSC, ICV-EUiA, Cs i la CUP ha estat clara en posar-se en peu i aplaudir de cara als activistes assistents. Alguns diputats de CiU també s'han aixecat.

    Darrera actualització ( Dimecres, 17 de juliol del 2013 20:28 )


    Els diputats dels grups favorables a la llei contra l'homofòbia aplaudeixen als col·lectius LGTB mentre celebren que la norma iniciï els tràmits al Parlament Foto: ACN.

    Fuente:El Parlament aprova tramitar la llei contra l'homofòbia

Trabajando...
X