Anuncio

Colapsar
No hay anuncio todavía.

Que la por es quedi a l'armari . Associació d'Entenem de Santa Coloma de Gramanet.

Colapsar
X
 
  • Filtrar
  • Tiempo
  • Mostrar
Limpiar Todo
nuevos mensajes

  • Que la por es quedi a l'armari . Associació d'Entenem de Santa Coloma de Gramanet.

    Xavier villena.jpg
    Xavi Villena, president d'Entenem Santa Coloma de Gramenet. Pere Virgili

    L'augment de la LGTBIfòbia posa en alerta la comunitat, que demana canvis en el sistema per millorar l'atenció a les víctimes i fer créixer les denúncies

    Diari ara

    Marta Rodríguez Carrera

    BarcelonaDe l’Orgull a la denúncia en menys d’un mes. La comunitat LGTBIQ+ sortirà als carrers el dijous 22 de juliol en una crida unitària inèdita en els últims 44 anys, que dona pistes que alguna cosa està passant en el col·lectiu. Hi ha por i molta preocupació per l’augment de la violència homòfoba en els últims mesos, esperonada pels missatges ultres que “legitimen” aquests atacs. És com si els homòfobs haguessin sortit de l’armari, tot i que la discriminació quotidiana cap al col·lectiu sempre ha estat present, i se sabessin impunes.

    L’Observatori contra l’Homofòbia té constància de 115 incidents a Catalunya des que va començar l’any, però existeix la certesa que la xifra fosca de casos no reportats és més alta, malgrat que cada cop –com passa amb la violència masclista– es denuncia més, il·lustra Xavier Muñoz Soriano, advocat penalista del despatx Baula, especialitzat en drets humans. Per què no es denuncia? El lletrat explica que per “les deficiències que hi ha al llarg del procés des del moment que es produeix l'atac”: falta formació específica dels professionals per tractar les víctimes, i un error de base d'un sistema penal que, al seu parer, “se centra en els fets i no en l’autor”.Això es tradueix en el fet que la investigació policial es fa analitzant què va passar però no entra a a identificar si l’agressor té un patró de conducta contra les persones LGTBIQ+ i altres minories, fent un “rastreig de les seves xarxes per trobar missatges o si pertany a col·lectius d’ideologia ultra". D’aquesta manera, apunta l’advocat, també és comú que es passi per alt que es pugui tractar d’un delicte d’odi, tipificat a l’article 510 del Codi Penal. El resultat és que moltes de les agressions acaben rebent tracte de baralles entre particulars o "coses de joves". "Sense una prova de vídeo és molt difícil que acceptin que és un delicte homòfob", assegura en aquesta línia Katy Pallàs, presidenta de Famílies Gais i Lesbianes, que assegura que el col·lectiu "viu amb la por interioritzada", sobretot les generacions més grans perquè, afortunadament, les més joves estan més empoderades.


    Xavi Villena: "Jo només tinc por de no perdre la por"

    Al local d’Entenem Santa Coloma de Gramenet estaven ja gairebé en mode vacances però els recents casos de violència homòfoba que han transcendit han fet que hagin hagut de tornar a la feina al 100%, atenent consultes de socis i preparant concentracions de repulsa als atacs. Xavi Villena presideix l’entitat i explica que ja fa uns anys que es constata l’augment d’agressions contra la comunitat LGTBIQ+. “Es veia venir que acabaria passant el que li van fer al Samuel”, lamenta sobre l’assassinat del noi gallec a cops i al crit de "maricon", que de moment no s’està investigant com a crim d’odi.

    Aquest cas és extrem, però contínuament el col·lectiu s’enfronta a agressions i assetjaments que la majoria de les vegades quedaran impunes. “És gratis agredir-nos”, denuncia, i explica que és habitual haver d’aguantar “insults, escopinades, mirades de dalt a baix”, uns fets que no es denuncien per la impossibilitat d’aportar proves, la mandra d'haver de fer front a un procés llarg o de trobar-se pel barri amb els agressors. Villanueva assegura que hi ha més preocupació que por entre els companys de l’entitat. “Jo no tinc por d'una agressió. Jo només tinc por de no perdre la por”, resumeix.

    Considera que Santa Coloma de Gramenet és una “ciutat segura” però admet que últimament veu “insegurs” llocs com el transport públic i evita tant com pot el metro en horari nocturn en favor del taxi.

    "És gratis agredir-nos" ”
    Xavi Villena

    Font: https://www.ara.cat/societat/augment...0_4048714.html
    Archivos Adjuntos
Trabajando...
X