Preocupants notícies les que ens arriben des de l'Argentina, un país que ha donat enormes passos cap a la igualtat jurídica de les persones LGTBI. El seu actual president, Mauricio Macri, ha promogut però un projecte de llei de "llibertat religiosa" que autoritzaria a persones i institucions a negar-se a complir una obligació jurídica si aquesta atempta contra les seves conviccions religioses o morals, obrint la porta, per exemple, a la discriminació de persones LGTBI en molt diversos àmbits. Els col·lectius LGTBI consideren que d'aprovar-se el projecte els avenços que ha experimentat l'Argentina en aquesta matèria corren seriós perill.
56463_foto_58530.jpg

Així ho creu, per exemple, 100% Diversitat i Drets, que considera que el projecte va molt més enllà d'una pretesa regulació de la llibertat religiosa i el que suposa, és, de facto, la legalització d'actes discriminatoris. "Els habilitaria [als que s'acollissin a la norma] a negar-se a celebrar matrimonis igualitaris, canviar el nom i sexe registral de persones trans (llei d'identitat de gènere), brindar educació sexual integral o negar atenció en salut sexual i reproductiva, entre altres drets. Això se sumaria a la desarticulació i buidament d'aquests programes a nivell nacional, tant al Ministeri d'Educació com en el de Salut ", expressa, amb gran preocupació, aquest col·lectiu, per al qual aquest projecte" vulnera la jurisprudència tant del Tribunal suprema com de la Comissió Interamericana de Drets Humans ". "Implicaria un greu retrocés en la laïcitat de l'Estat, en l'exercici dels drets igualitaris de la població LGBTI i una inacceptable restricció en l'accés a la salut sexual i reproductiva ia l'educació sexual integral", en paraules de la presidenta de 100% diversitat i Drets, Greta Pena.

100% Diversitat i Drets, al costat de la Comunitat Homosexual Argentina i una altra vintena d'organitzacions i col·lectius LGTBI, han dirigit una carta als membres de les comissions de la Cambra de Diputats encarregades de tramitar el projecte perquè rebutgin les seves disposicions discriminatòries (pots descarregar- aquí).

De la mateixa opinió és la Federació Argentina de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals (FALGBT), que considera que el projecte impulsat per Maurici Macri el que busca és "retallar els drets conquistats en els últims anys". "La finalitat d'aquest projecte, en realitat, és atorgar un paraigua legal als que vulguin imposar la seva moral religiosa per sobre els drets fonamentals de les persones LGBTI i de les dones, entre altres grups vulnerats en la nostra societat. Pretén imposar l'objecció de consciència de les persones i de les institucions. Per tant, l'objecció de consciència deixaria de ser una excepció per convertir-se en una regla. I tot i que només les persones tenim consciència, l'objecció de consciència institucional implicaria que un hospital o una escola pugui oposar-se a garantir l'accés a la salut ia l'educació per a les persones LGBTI ", assenyala la FALGTB, que destaca que, per exemple, una escola podria rebutjar a un nen o una nena per tenir dues mares o dos pares, o per ser trans, un jutge o una jutge negar-se a casar a dues persones del mateix sexe o un centre sanitari a atendre la salut sexual i reproductiva de persones LGTBI. "Així, l'Estat s'allunya del paradigma de la neutralitat en matèria religiosa per ser un Estat pluriconfessional, mitjançant un projecte que avança ràpidament a esquena de la societat", afegeix aquesta organització.

També Amnistia Internacional es mobilitza contra el projecte

És important destacar que no són només els col·lectius LGTBI els que es mostren preocupats per les conseqüències que podria tenir una llei així. També Amnistia Internacional s'ha manifestat en contra i així l'hi ha fet saber tant al president Macri com a la Cambra de Diputats.

"Segons el text, el projecte busca consagrar una protecció més completa a la llibertat religiosa. No obstant això aquest dret ja es troba garantit a casa nostra. En primer lloc, l'article 14 de la Constitució Nacional consagra la professió lliure de culte, protegint la llibertat religiosa i de consciència. Al seu torn, l'article 19 estableix fins i tot que ningú serà obligat a fer el que no mana la llei, ni privat del que ella no prohibeix ", argumenta Amnistia Internacional. "Preocupa especialment l'article 7 del projecte. Aquest apartat proclama de manera explícita el dret a l'objecció de consciència, de les persones i de les institucions. Específicament, estableix que 'tota persona té dret a invocar un deure religiós rellevant o una convicció o moral substancial com a raó per negar-se a complir una obligació jurídica' incloent-hi els funcionaris públics. Aquest articulat constitueix un retrocés substantiu perquè reverteix l'excepcionalitat de l'institut de la 'objecció de consciència', passant aquesta a ser gairebé la regla ", afegeix.

Amnistia Internacional dóna alguns exemples, del que una llei així suposaria, i no només relacionats amb l'esfera LGTBI. Un docent, per exemple, podria negar-se a impartir una classe sobre la teoria de l'evolució per trobar-se en pugna amb les seves creences religioses, una obra social podria negar-se a proveir anticonceptius fins i tot existint obligació legal per fer-ho, etc. "Des d'Amnistia Internacional promovem i defensem el dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió. Aquest text, però, lluny de tendir a enfortir un Estat laic que atorgui llibertats als seus individus, busca afavorir un Estat pluriconfessional, amb forta ingerència de les religions en l'exercici dels drets de les persones i el públic ", adverteix aquesta organització .

Font:
Dosmanzanas.com