Judith.jpg
Judith Juanhuix ha participat en l’elaboració del nou model d’atenció a persones trans. // Parlament de Catalunya

L’activista analitza l’actualització de la llei contra la violència masclista i la situació del col·lectiu trans

Aquest dijous el Parlament actualitzarà la llei contra la violència masclista per incloure-hi nous tipus de violència contra la dona i garantir la cobertura a les dones trans. Fins ara moltes no entraven al circuit d’atenció perquè no se les considerava oficialment dones.

L’activista trans Judith Juanhuix, que ha participat en l’elaboració del nou model d’atenció a persones trans i de la llei d’igualtat LGTBI presentada al Congrés, ha defensat en una entrevista al No ho sé de RAC1 que la modificació de la llei és fonamental perquè “la violència masclista és un dels grans mals d’aquesta societat”.

Això sí, reivindica la llei més enllà del que implica per al col·lectiu trans.

"La inclusió de les dones trans no és la modificació més important. Hi ha altres violències (com les digitals o institucionals) que travessen totes les dones i que per fi estan incloses. També es defineix consentiment sexual, que és un dels grans temes del feminisme. Només cal recordar el judici de La Manada"
Judith Juanhuix activista trans


Malgrat la rellevància de la legislació, Juanhuix defensa que “la integració absoluta vindrà per un canvi social profund, per educació”. En aquest sentit, celebra que el col·lectiu trans és cada cop més visible, perquè s’estan trencant barreres i avançant en el reconeixement social.

"Comencem a escriure el nostre propi relat, a parlar per nosaltres mateixes"
Judith Juanhuix activista tran
s

"Tenim un apartheid laboral impressionant, patim molta violència masclista, però cada cop anem a més i som aquí per quedar-nos"
Judith Juanhuix activista trans


Què vol dir ser trans

Judith Juanhuix activista trans

Per Juanhuix, el col·lectiu trans fa avançar la societat perquè obre un ventall de possibilitats més gran a la vida de les persones. Insisteix que la imposició d’un gènere determinat quan naixem és un error de la societat.

"Les persones trans no reconeixem com a propi el gènere que se’ns ha assignat. La societat, en la seva estructura de gèneres binària i imposada, ha comes un error sobre tu; no és que tu cometis cap error"
Judith Juanhuix activista trans


"Evidentment no t’ho podien preguntar quan vas néixer, però el genere ha de ser més lliure"
Judith Juanhuix activista trans


I què passa quan algú assumeix que no se sent identificat amb el gènere que diu el seu DNI? Malgrat l’evolució legal i social, Juanhuix explica que “hi ha pocs eixos a la nostra societat tan forts com el gènere” i que canviar-lo és especialment difícil en el cas de les dones trans.

"Per masclisme, perquè no s’entén que et degradis a dona. L’home té un estatus superior. I, en segon lloc, per l’estigma brutal de mil·lennis que ho entén com una patologia, com una desviació"
Judith Juanhuix activista trans


"És a dir, que les dones trans qüestionen la masculinitat.

Les dones trans som especialistes a anul·lar homes alfa. La masculinitat és fràgil i nosaltres ho veiem claríssimament. Faig un petonet a un home i es desfà. Per transfòbia, evidentment"
Judith Juanhuix activista trans


Escolta la conversa sencera amb Judit Juanhuix al No ho sé.aqui

Font: https://www.rac1.cat/programes/no-ho...wQg74ULN7u31D8