Anuncio

Colapsar
No hay anuncio todavía.

BCN Checkpoint alerta que té més de 1.000 usuaris en risc de contraure el VIH.....

Colapsar
X
 
 • Filtrar
 • Tiempo
 • Mostrar
Limpiar Todo
nuevos mensajes

 • BCN Checkpoint alerta que té més de 1.000 usuaris en risc de contraure el VIH.....

  Captura de Pantalla 2020.jpg

  BCN PrEP·Point lidera la implementació de la PrEP a tot l'estat a través d'un programa desenvolupat conjuntament amb l'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses.

  BCN Checkpoint alerta que té més de 1.000 usuaris en risc de contraure el VIH que no tenen accés a la pastilla preventiva, malgrat que la PrEP fa un any que està aprovada a l'estat

  Barcelona. 21 d'octubre de 2020. BCN Checkpoint ha fet balanç de la implementació de la PrEP a Catalunya, coincidint amb el primer aniversari de l'aprovació de la pastilla preventiva del VIH a l'estat espanyol i en plena pandèmia de la Covid-19. En roda de premsa, Ferran Pujol, director del centre comunitari de detecció del VIH i altres ITS adreçat a homes gais que, des de 2017, compta també amb BCN PrEP·Point, un espai especialitzat en la pastilla preventiva del VIH, n'ha fet aquesta anàlisi: "Estem molt satisfets de la resposta del col·lectiu gai que, des d'un primer moment, ha entès que la profilaxi preexposició (PrEP) pot contribuir de forma decisiva a la fi de la sida. En aquest sentit, des que vam obrir BCN PrEP·Point, abans de l'aprovació, vam tenir un nombre molt considerable de peticions de persones que se saben en risc de contraure el VIH i que volien tenir accés a la PrEP, encara que fos en el marc d'estudis, per protegir-se. Des que, finalment, es va aprovar a nivell de l'estat espanyol, la demanda s'ha disparat encara més i actualment tenim una llista d'espera, que creix cada dia, de més de 1.000 persones que voldrien fer PrEP però, lamentablement, no tenen accés a la pastilla preventiva". Per tant, afegeix Pujol, el balanç d'aquest primer any no pot ser del tot positiu perquè, tot i l'aprovació, avui dia una persona que vulgui fer PrEP a casa nostra no ho té fàcil. Sobre les causes de la manca de desplegament efectiu de la PrEP, Pujol afirma que "a hores d'ara no es compta amb el finançament adequat per fer-ne efectiva la implementació. Hem de tenir clar que la PrEP no és només una caixa de pastilles, sinó que comporta també una considerable càrrega assistencial per part dels professionals de la salut". És evident que, per altra banda, l'epidèmia de la Covid-19 tampoc hi ha ajudat. En aquest sentit, "una part dels centres hospitalaris que haurien de dispensar la PrEP a Catalunya, o bé no han posat encara en marxa aquest servei o directament l'han aturat".

  Michael Meulbroek, president de Projecte dels NOMS-Hispanosida, l'entitat que gestiona BCN Checkpoint i BCN PrEP Point, ha advertit que "si Catalunya no pot donar resposta a aquesta elevada demanda de PrEP, desaprofitarà el potencial que té la pastilla preventiva per reduir molt significativament el nombre de noves infeccions de VIH, més de 600 l'any a Catalunya i unes 3.500 a tot l'estat". Meulbroek ha posat com a exemple les ciutats de San Francisco (Estats Units) i Londres (Regne Unit) on, gràcies a la PrEP, en els darrers anys el nombre de nous casos de VIH s'ha reduït de forma molt important.

  En el vessant mèdic, el Dr. Pep Coll, metge de BCN PrEP·Point – Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, ha explicat que, actualment, el centre és líder a nivell de tot l'estat en nombre d'usuaris fent PrEP, més de 1.500 homes gais. El Dr. Coll ha subratllat que "no es tracta només de subministrar el medicament sinó que en, el marc d'un programa desenvolupat conjuntament amb l'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, a BCN PrEP·Point també es fa un seguiment mèdic als usuaris tal com requereixen els protocols de prescripció i seguiment de la PrEP, així com controls de VIH i altres ITS". En aquest sentit, el Dr. Coll ha explicat que, entre les persones que estan fent PrEP correctament, no s'ha produït cap infecció. També ha volgut subratllar que entre els usuaris de PrEP no s'aprecia un increment significatiu d'ITS com sífilis, clamídia o gonorrea.

  Per acabar, Pujol ha recordat que Projecte dels NOMS-Hispanosida ha liderat, des del primer moment, la reivindicació de la PrEP a l'estat espanyol i s'ha compromès a seguir treballant per fer-la realment accessible a tothom qui la necessita: "L'activisme a favor de la PrEP no s'acaba amb l'aprovació, les dades ens ho confirmen, haurem de seguir pressionant les autoritats sanitàries, perquè la implementació efectiva de la pastilla contra el VIH és inajornable".


  BCN CHECKPOINT
  BCN Checkpoint és un centre comunitari de detecció del VIH i altres ITS per a homes gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals. Gestionat per Projecte dels NOMS-Hispanosida (ONG VIH/sida de referència i impulsora de la Plataforma Gais Contra el VIH), ha estat pioner a l'estat en la introducció de la prova ràpida del VIH i té en la innovació un dels seus trets distintius. El seu model d'intervenció comunitària està recomanat per l'OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i, al llarg dels anys, ha inspirat la creació de centres similars a tot Europa.

  BCN PrEP·Point és un centre annex de BCN Checkpoint i reforça l'aposta de Projecte dels NOMS-Hispanosida per la PrEP (Profilaxi Preexposició) com un dels pilars de seva l'estratègia global per reduir significativament la incidència del VIH en el col·lectiu. L'equip que atén els usuaris incorpora personal mèdic gràcies a un acord de col·laboració amb la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses.

  FUNDACIÓ LLUITA CONTRA LA SIDA I LES MALALTIES INFECCIOSES
  La Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, creada l'any 1992 pel doctor Bonaventura Clotet, està situada al Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, un hospital públic que pertany a la xarxa de l'Institut Català de la Salut. La Fundació ofereix assistència mèdica a malalts de VIH i altres malalties infeccioses, du a terme recerca de primer nivell i dona serveis de formació acadèmica en el camp de les malalties infeccioses.

  A través de l'aliança amb l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, també presidit pel doctor Bonaventura Clotet, s'ha consolidat com un referent internacional en el camp del VIH. Els seus professionals col·laboren de manera coordinada amb centres de prestigi de tot el món i la fundació forma part, a més, de la Comissió de l'OMS sobre la resistència del VIH als medicaments.

  PER A MÉS INFORMACIÓ
  Ferran Pujol
  Director
  649.42.87.68
  fpujol@hispanosida.com

  Francesc Soler
  Responsable de Comunicació
  670.30.45.13
  fsoler@hispanosida.com
Trabajando...
X