Anuncio

Colapsar
No hay anuncio todavía.

FLOR DE OTOÑO, MÉS INCÒGNITES QUE INCERTESES.A Càrrec de LEOPOLD ESTAPE.

Colapsar
X
 
 • Filtrar
 • Tiempo
 • Mostrar
Limpiar Todo
nuevos mensajes

 • FLOR DE OTOÑO, MÉS INCÒGNITES QUE INCERTESES.A Càrrec de LEOPOLD ESTAPE.

  jo.jpg
  Leopold Estapé


  Aquest estiu farà 82 anys que l'aviació italiana va bombardejar el cabaret la Criolla i tot el portal de Santa Madrona. Amb la seva destrucció es van perdre moltes històries; entre elles, segurament, la veritable identitat de Flor de Otoño.

  Flor de otoño.jpg
  Flor de otoño


  Poc sabem d'ell. El personatge literari el crea Rodríguez Méndez per una peça de teatre que porta el seu nom. Ell situa l'acció en temps de la dictadura de Berenguer i al teatre Bataclan; li dóna un nom que era Lluís Serracant; segons l'autor era un advocat de família de l'alta burgesia barcelonina, defensor d'anarquistes de dia i transvestit de nit. L'obra es publica el 1972, però no es va poder estrenar fins a 1982, després del film basat en aquesta història.

  Pedro Olea, en el film de 1978, porta l'acció als darrers anys de la dictadura de Primo de Rivera, on després d'un atemptat fallit contra el dictador és executat. Les dues obres fan un bon retrat de la societat barcelonina i de la nit més diversa als barris baixos. Però Flor de Otoño va ser realment aquest personatge?

  Paco Villar (1) ho posa en dubte i José March (2) arriba a posar en dubte inclòs que el nom real fos Flor de Otoño.

  Les poques imatges que tenim d'ell són al cabaret la Criolla, no al Bataclan, i als anys 30. Se'l veu lleugerament transvestit, nu de cintura amunt o ballant amb altres homes. En una imatge als reservats del famós local apareix al costat d'altres transvestits i pistolers de la patronal, abans d'una suposada orgia. Era realment un anarquista o un confident del bàndol repressor?

  No tenim cap constància de quin era el seu nom real, segurament no tenia cap relació familiar amb l'alta burgesia barcelonina. Sobre la seva identitat anarquista encara sembla més complicat, donada la negativa visió que tenien els anarquistes sobre l'homosexualitat i els locals que freqüentava Flor de Otoño . Cal recordar que la "Soli", diari de la CNT, volia demanar volar la zona per acabar amb la “malaltia” homosexual.

  La seva desaparició es senyala per després de l'atemptat contra les Drassanes de 1933, però no hi ha cap evidència. José March (2) senyala un personatge que apareix citat com a "Miss Flor de Liss", amb unes característiques molt similars a Flor de Otoño. Sembla que el 1935 intentava marxar a València on la cocaïna no estava tan perseguida. Se'l cita com un transvestit cocaïnòman, que vivia traficant i venent el seu cos al millor postor. Sempre per la zona de la Criolla. El millor testimoni són les nombroses fotografies fetes entre 1933 i 1934.

  Tot indica que era un noi que es movia amb gran èxit per les zones baixes de Barcelona, que ni era advocat, ni anarquista, ni de bona família, que tenía bona relació amb els pistolers del sindicat del crim i que “Flor de Otoño” era un sarcasme per senyalar la seva exultant joventut.

  Genet a Diari del Lladre parla d'aquest ambient i posa nom a aquests grupets de transvestits, els anomena "les Carolines", però no cita a Flor de Otoño. Serà una història que caldrà seguir investigant, també per conèixer millor com vivien, somiaven o pensaven moltes persones homosexuals i transgènere a la Barcelona dels anys 20 i 30. 30.

  Notes:

  (1) Villar, Paco (2017): La Criolla. La puerta dorada del barrio chino. Barcelona. Editorial Comanegra y Ajuntament de Barcelona.

  (2) José March Fierro té un dels millors blogs sobre el barri “chino” a ¿Flor de Otoño o Miss Flor de Liss? http://lavaix2003.blogspot.com.es/20...r-de-liss.html Mostra les diferents opcions.

  Més:

  Genet al Raval. Documental dirigido por Juan Cano Arecha. Mallerich Films en coproducción con Televisió de Catalunya. 2014.

  IDEMTV, 75 anys del bombardeig del cabaret La Criolla, Leopold Estapé, Juliol 2013

  Genet, Jean, (1949). Diari del Lladre
Trabajando...
X