Anuncio

Colapsar
No hay anuncio todavía.

Aquest és el primer centre de jubilats LGBTI de l'Argentina

Colapsar
X
 
 • Filtrar
 • Tiempo
 • Mostrar
Limpiar Todo
nuevos mensajes

 • Aquest és el primer centre de jubilats LGBTI de l'Argentina

  Es diu "Porta Oberta", ubicat al barri de Buenos Aires de San Cristóbal.
  Allà, homes i dones conversen acompanyats i organitzen viatges, assisteixen a tallers
  de teatre, cinema debat, balls i festejos d'aniversari.  Norma Castell és la presidenta del primer centre de jubilats per a lesbianes, gais, intersexuals, bisexuals i trans (LGBTI) de l'Argentina i probablement del món. "Tant de bo arribi el dia en què puguem anar a qualsevol centre de jubilats i no sentir-nos com si fóssim rares. El centre Porta Oberta és una manera de visibilitzar el nostre orgull per l'elecció de vida que ens fa feliços, on podem compartir les nostres experiències i sentim que no som les úniques a les quals els passa. Som com una família", afirma Norma.

  Porta Oberta és un espai cultural que funciona fa 16 anys, al barri de Buenos Aires de San Cristobal, i des de fa sis que també serveix com a lloc de trobada per al centre de jubilats. Norma va explicar que "l'espai està obert a totes les persones, encara que s'aclareix allò de la diversitat sexual perquè no està culturalment implícit." A l'Argentina, hi ha unes sis milions de persones jubilades i pensionades, segons estadístiques oficials de l'Administració Nacional de la Seguretat Social (ANSES).

  En el centre de jubilats LGBTI es reuneix totes les setmanes un grup de dones i un d'homes i xerren. Els acompanyen especialistes en psicologia. "Als vells ens treuen la sexualitat i això de dir 'sóc més gran, tinc néts i a més la passo ben acompanyada', és relativament nou. Jo tinc 73 anys i com la majoria dels que vénen a Porta Oberta vaig tenir un passat hetero i vaig formar una família, però un dia em vaig animar a dir el que em passava. Som d'una generació que va créixer amb la idea que era un horror veure un home amb un altre home, que era una cosa que s'havia de castigar. I treure't del cap aquests prejudicis tan instal·lats no és fàcil, però fer-ho acompanyats és millor", va dir Norma.

  Porta Oberta va tenir una presència forta durant la campanya per la llei de Matrimoni Igualitari (26.618), aprovada el 2010. A més de les reunions setmanals, en les trobades organitzen altres activitats com a viatges, tallers de teatre, cinema debat, balls i festejos d'aniversari.

  Norma i Cachita

  Norma va començar a sortir amb Ramona "Cachita" Arévalo fa 35 anys i, tot just sancionada la llei de Matrimoni Igualitari, es van casar. Abans, amb la llei d'Unió Civil a la Ciutat de Buenos Aires, ja s'havien unit als papers. "Quan la vaig conèixer a Norma jo també tenia 37 anys. Llavors ens vam adonar que estàvem enamorades, encara que no sabíem quant anava a durar", va dir Cachita en el living de casa seva, que té a les lleixes i les parets empremtes d'amor a través del temps: fotos de la festa del casament, de vacances i amb amics.

  El 2015, Norma va ser nomenada "Personalitat Destacada dels Drets Humans" per la Legislatura de Buenos Aires. En agrair el reconeixement, mirant Cachita a primera fila, va cridar a involucrar-se amb la visibilitat: "Hem de buscar la llibertat, el viure bé. I viure bé significa fer el bé al teu voltant i compartir-lo amb els altres. I sentir-te que ets una persona, com ens sentim quan vam poder casar-nos. Nosaltres vam estar juntes i enamorades durant trenta anys. Per què això serà una mica dolenta?".

  El grup de dones es reuneix en Porta Oberta els dimarts i el d'homes els dimecres, de 20 a 21.30. L'adreça és Alberti, 1052.


  Fonts: Infojus Noticias i Rionegro.com.ar
Trabajando...
X