Estrena del Documental «Crits de Llibertat»


Estrena del documental «Crits de llibertat»
Una producció del GAG
Dirigit per Maria Khan
Amb la intervenció de:
Antoni Garcia /diputat delegat d’igualtat i ciutadania a la Diputació de Barcelona/
Mireia Mata /directora general d’igualtat de la Generalitat de Catalunya/
Laura Pérez /regidora de feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona/
Maria Khan /directora del documental/
José Benito Eres Rigueira /president del GAG/
________________________________________________

El documental compta amb els testimonis de sis persones de la comunitat LGTB que han viscut sota les represàlies de la dictadura franquista. Des de la invisibilitat absoluta, fins a les penes de presó, les protagonistes descriuen des de la seva pròpia experiència el que va ser sobreviure a l’opressió i la marginalitat. Almenys 5.000 persones van ser detingudes per actes o actituds gais, lèsbiques o transsexuals durant aquesta època. A part d’haver patit sota les lleis repressives com la «Llei de vagabunds i malfactors» i la «Llei de Perillositat Social», no abolida fins a 1995, algunes d’elles van trobar el rebuig absolut en els àmbits de la família, la religió, el treball.
El que s’oblida, torna, diu un d’ells i tots afirmen que en aquells temps les persones homosexuals i trans eren escòria als ulls de la societat, pecadors condemnats per l’església i malalts mentals per a la medicina. No obstant això, podem afirmar que sense la seva lluita, personal o política, els dies de foscor i marginalitat no haguessin arribat al final.
________________
Amb la participació de: Jordi Griset, Maria Giralt, Paulina Blanco, Silvia Reyes, Armand de Fluvià y Nazario Luque