Carme Porta i Marta Molina – 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia

Fotografia de Carme Porta i Marta Molina

Ahir, 17 de maig, es va celebrar el Dia Internacional contra l’homofòbia, coincidint amb l’eliminació, l’any 1990, de l’homosexualitat de les llistes de malalties mentals per l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut.

Malauradament, 20 anys després, encara existeix un nivell d’homofòbia al món contra el que cal lluitar des de tots els àmbits. Aquests darrers mesos hem estat testimonis perplexos de greus declaracions protagonitzades per importants líders mundials de diversos àmbits. Des de destacades personalitats de l’església catòlica, que relacionaven gratuïtament pedofília i homosexualitat, fins al President de la República de Bolívia, Evo Morales, que feia una absurda relació entre el consum d’aliments transgènics, la caiguda del cabell i l’existència de persones homosexuals.

Des del Govern de la Generalitat de Catalunya, rebutgem fermament qualsevol forma de violència i qualsevol discriminació per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere, i denunciem fermament el fet que encara avui hi hagi més de 80 països que castiguen les relacions afectivo-sexuals entre persones del mateix sexe amb penes de presó, alguns d’ells de per vida, i que encara hi hagi 7 estats que preveuen la pena de mort per aquesta causa: Irán, Mauritània, Iemen, Aràbia Saudita, Sudán i diverses províncies de Nigèria i Somàlia. Són models que atempten contra els drets i les llibertats més bàsiques de les persones, i cal que des de tots els àmbits, institucions i societat civil, fem una crida per abolir aquesta homofòbia d’estat encara persistent avui al món.

Catalunya se situa al capdavant dels països compromesos per tal d’eliminar les desigualtat socials encara existents per aquelles persones que, lliurement, estimen de manera diferent a la socialment establerta. Ja fa 6 anys que des del Govern de la Generalitat estem treballant, dia a dia, des del Programa per al col·lectiu Gai, Lesbià i Transsexual i a través del Pla Interdepartamental per a la no discriminació de les persones homosexuals i transsexuals, per tal d’incidir des de tots els àmbits del govern en la normalització de la realitat homosexual i transsexual. Perquè entenem que l’abordatge de l’homofòbia i la lesbofòbia cal fer-la de manera transversal, amb especial incidència en la formació a tots els nivells i la sensibilització de la societat envers una realitat que existeix i que durant molt de temps ha estat invisibilitzada. El foment del respecte cap a totes les persones, cap a totes les opcions de vida i, en definitiva, cap a la igualtat dels drets de totes les persones, és una clara prioritat d’aquest Govern.

Catalunya ha estat pionera en el disseny d’aquestes polítiques transversals i, com a tal, formem part de la Xarxa de Governs Europeus que realitzen polítiques actives per a les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals. Tot i que al nostre país la igualtat de drets legal és un fet, encara ens queda el més difícil: lluitar contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia social que està latent en la nostra societat. Des del Govern treballem dia a dia per avançar en aquest aspecte, tot i que som conscients que deixar enrere prejudicis i canviar actituds necessita de la complicitat de tots i de totes.

Carme Porta (Secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania) i Marta Molina (Responsable del Programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual)
Barcelona, 18 de maig de 2010